Grundrecept: Kokt rimmad fläsklägg

Rimmad fläsklägg tillhör något av det godaste vi får från den kära grisen. Köttet blir fantastiskt smakrikt genom att fläskläggen tillagas med fett och ben, som sedan plockas bort. Såväl köttet som den goda buljongen kan bli till en mängd olika goda rätter. Rimmad fläsklägg och kål är två väldigt goda kamrater. Både färsk kål och surkål.
Här serverar vi köttet med potatismos eller rotmos. Buljongen får bli till soppa.
Det här är mat som min mamma har lärt mig att laga.

Gör så här

  1. Koka upp vatten i en kastrull som rymmer båda läggarna. Lägg i köttet och koka upp på nytt. Skumma eventuellt.
  2. Tillsätt morot, lök och kryddor. Sjud på svag värme tills köttet känns mört, ca 1 ½ tim. Köttet ska nästan falla av från benet.
  3. Ta upp köttet och sila buljongen. Ställ buljongen i kyl över natten så att fettet lägger sig ovanpå. Det kan sedan enkelt lyftas bort.
  4. Plocka köttet från benen och ta vara på eventuell märg. (Jag brukar pilla ut den med hjälp av en hummergaffel.) Kasta fett, svål och ben.
  5. Servering: Skär större köttbitar i skivor och servera köttet tillsamman med potatismos eller rotmos.

Tips
Smaksätt gärna potatismoset med färska örter eller kokta linser.
rimmad fläsklägg 1 rimmad fläsklägg 2kokt rimmad fläsklägg 1kokt rimmad fläsklägg 2kokt rimmad fläsklägg märgbenlinsmos fläsklägg fläsklägg rotmos 2

Resursklok kommentar

Spara buljongen från koket, sila den och frys in. Använd den som stomme till ärtsoppa eller vitkålssoppa. Eller smaksätt rotmos med buljongen. Den är också perfekt att använda till Halländsk grönkål.
Rimmad fläsklägg finns från såväl Från Sverige-certifierad produktion som Svensk Sigill Klimatcertifierad och KRAV-certifierad.

Serveringstips

»Potatismos
»Rotmos
God soppa av buljongen
»Grönkålssoppa
»Vitkålssoppa med fläsklägg
Du kan också använda buljongen när du gör
»Halländsk grönkål (Långkål)