Till jul vill vi gärna ha vår kära inlagda sill på julbordet. Hemgjord inlagd sill är också en trevlig ätbar present.
Till jul är kanske enda gången på året som vi köper saltsill från tunna, filéar och vattnar ur. En bekväm lösning är inläggningssill på burk, som redan är urvattnad. Vilken sorts sill du än väljer kan du använda det här receptet.
Hur många räcker det till? Om receptet är beräknat för fyra personer som ensam rätt så räcker det för ungefär 6-8 personer som förrätt. Serverar man flera rätter på en buffé räcker varje sats till cirka 8-10 personer.
Receptet på den här julsillen kommer från mamma Gerd.

Gör så här

Salt sill från tunna
Köper du salt sill ur tunna, var uppmärksam på lagen som sillen ligger i. Den ska se fräsch ut och vara utan bruna inslag.
Sedan ska sillen först först filéas och sedan vattnas ur. Mät upp 3 liter vatten till 4 sillfiléer (eller 2 hela sillar). Lägg sillfiléerna i en form med kant och häll på kallt vatten och låt ligga ca 8 timmar. Vattnar du ur hel sill behöver den ligga i vattnet ett dygn. Byt gärna vatten någon eller några gånger.
Kontrollera smaken på sillen genom att skära av en liten bit och smaka av. Känns den för salt, låt den ligga i vattnet ännu en stund.
Kontrollera även konsistensen på sillen. Den ska vara fast och spänstig. Om den får ligga för länge i vattnet kan den få en för mjuk konsistens.

Inläggningssill
Inläggningssillen är urvattnad och klar att läggas in direkt.

  1. Krossa kryddpepparen i mortel, eller lägg den i en hopvikt handduk. Krossa sedan kornen med knivskaftet.
  2. Lag: Blanda samman strösocker, ättikssprit och vatten i en kastrull. Lägg i lagerblad och kryddpeppar. Koka upp, sänk värmen och sjud tills sockret lösts upp. Låt svalna och kyl sedan lagen. Spara gärna lite av inläggningslagen separat. Det är trevligt att slå på ny, klar lag när sillen ska serveras.
  3. Lägg smörpapperet på skärbrädan och skär sillfiléerna i 1 cm breda bitar. Lägg filén med ryggen mot dig och skär rakt ned. “Knixa” med kniven lite så att bitarna delar sig.
  4. Skala löken och moroten. Snitta och ansa purjolöken. Skär löken och purjolöken i strimlor och moroten i slantar. Lägg sillbitarna i burkar och lägg över löksorterna och morot.
  5. Häll den kalla lagen över och se till att allt täcks av lagen. Fyll ända upp med lag. Låt sillen ligga i lagen i burkarna minst 1 dygn. Sillen är som bäst efter 2-7 dagar i sin lag.
  6. Servering: Lägg upp, garnera med skivad rödlök, eventuellt lite mer nykrossad kryddpeppar eller några dillkvistar.

Tips 1
Vinäger och ättika konserverar. Klara sillinläggningar håller i 10-12 dagar i kylskåp, ibland upp till 2 veckor. Gör gärna ny lag efter halva tiden.

Tips 2
Har du inlagda rödbetor hemma kan du sätta till några droppar rödbetsspad till lagen för att ge den en vacker rödskimrande färg.

Tips 3
Blev det lök och ättikslag över? Passa på att pickla lite rödlök istället för att kasta bort.

Tips 4

Gnid händerna med en halv citron, så försvinner fisklukten från fingrarna.