Recept taggade med Höstgryta

Grundrecept: Gryta på nötkött

Det här är ett grundrecept för gryta på framdelskött av nöt, alltså högrev, märgpipa, bringa eller bog. Det finns också paket med ‘grytbitar’ i våra butiker, oftast utan vidare specifikation vilken styckningsdetalj som bitarna kommer till.

Älgkalops

Älgkött är ett magert kött och grytbitar kommer ofta från innanlår och ytterlår, som är väldigt magra styckningsdetaljer. Därför passar de bra i gryta, där köttet tillagas varsamt i fuktig värme.

Boeuf Bourguignon

En riktigt klassisk fransk köttgryta. Den serveras ofta med pasta eller gnocchi som tillbehör (bilden på boeuf bourguignon med spaghetti kommer från en krog i Paris), men kokt potatis eller potatismos är också gott till. Bästa grytan att bjuda på om ni är många.

Lotties linsgryta

’Den här linsgrytan har den fantastiska egenskapen att man bara blir smalare ju mer man äter av den’ skrev Lottie. Den är både snabblagad och lättlagad. Receptet blir bäst om du lagar minst 4 portioner, så gör matlådor eller spara det som blir över i frysen.

Lottas fredagsgryta

Den här grytan lärde jag mig att laga av den Lotta som var våra barns dagmamma. Hon var dessutom en urduktig hemmakock. Du lagar grundgrytan på torsdag och sedan är det bara att lägga till och värma upp på fredagen.