Den här grytan lärde jag mig att laga av den Lotta som var våra barns dagmamma. Hon var dessutom en urduktig hemmakock. Du lagar grundgrytan på torsdag och sedan är det bara att lägga till och värma upp på fredagen. Det som är bra med just den här grytan är att det är en perfekt familje-gryta, eftersom tillåtet att bara ta av de bitar man tycker bäst om! Smaken från korven ger en härlig kryddning åt såsen. Välj korv efter gästernas smak. Prinskorv, kabanoss eller chorizo fungerar fint alla tre, men ger lite olika smak och hetta.

 

Gör så här

  1. Dag 1: Skär högreven i tärningar som är ca 2 x 2 cm. Bryn dem i omgångar i olja i en stekpanna. Lägg över i en stor gryta.
  2. Skala och skiva löken. Stek den mjuk i olja och tillsätt i grytan. Skala och skiva vitlöken och lägg ner den i grytan. Häll på buljong, vin och tomatkross. Koka upp och låt puttra långsamt under lock i ca 2 timmar.
  3. Skala morötterna och skär i mindre bitar. Låt morötterna koka med de sista 15 minuterna av koktiden. Kyl grytan och förvara svalt till nästa dag.
  4. Dag 2: Koka riset som ska serveras till. Medan riset kokar sätts grytan på låg värme. Skär korven i mindre bitar eller slantar. Fräs den i smör på medelvärme.
  5. Ansa och bryn champinjonerna. Ansa och skiva paprikan. Strax före servering tillsätts svamp, korv och grönsaker.
  6. Servering: Grytan måste få ett ordentligt uppkok före servering. Häll upp grytan i en vid serveringsskål och klipp persilja över. Låt vr och en välja ut sina favoritbitar. Servera med riset.