Bästa grytan att bjuda på om ni är många. Eller om du vill ha mat till flera tillällen. Den blir extra god om den tillagas en eller ett par dagar i förväg så att den får stå och dra till sig. Grytan passar utmärkt att frysa in.

Gör så här

  1. Skär köttet i 3×3 cm tärningar och krydda med salt och peppar. Bryn tärningarna i smör och flytta över till en stor gryta efter hand.
  2. Skala och skiva lökarna och bryn i smör i samma panna som köttet, för att ta vara på köttsaft och smakämnen. Lägg över i grytan. Tärna fläsket och lägg över i grytan.
  3. Häll på krossade tomater, hela tomater med sitt spad, köttbuljong, vin och tomatpuré. Skala vitlöksklyftorna och pressa eller riv ner vitlöken. Tillsätt lagerblad, timjan, salt och peppar. Koka upp, rör om och låt sedan sjuda 1 ½ timme, eller tills köttet är mört.
  4. Skala steklökarna och bryn dem i smör. Skala morötterna och skär dem i mindre bitar. Låt morötterna och steklökarna koka med i grytan mot slutet av koktiden, ca 15 minuter.
  5. Ansa och tärna champinjonerna och lägg dem i kall stekpanna. Hetta upp och låt vattnet dunsta bort. Tillsätt smör och bryn champinjonerna. Vänd ner champinjonerna i grytan före servering.

Resursklok kommentar

'Laga aldrig grytor på mindre än ett drygt kilo kött' sa min mormor Ester Matilda. Dels blir grytan godare i stort format och dels är det slöseri att värma upp spisen för att koka en mindre mängd kött.

Serveringstips