
Toum, vitlökssås med olja och äggvita
Den här blanka, fluffiga såsen serveras till shawarma. Själv smakade jag den för första gången i Damaskus 2006.

Srirachamajonnäs
Gott till all asiatisk mat. Kan också serveras som kall sås till skaldjur, istället för smör till bröd eller som dipp.

Salsa criolla
Det här är ett vanlig tillbehör i det peruanska köket, men även vanlig i t ex Argentina och Uruguay. Salsa criolla är ett måste till sanguche, sydamerikanska lunchmackor. Kan också användas som marinad för nötkött.

Pizzasåser som i Peru
Det italienska köket har stort inflytande i Peru och du kan få fantastiskt goda pizzor på restaurang i nästan varje stad. En skillnad mot i Sverige är att du alltid samtidigt som din pizza får tre små skålar på bordet.

Pebre a la Alvaro
Det här är en av hemmakocken Alvaros favoriter. Alvaro kommer från Chile och där äter man pebre till det mesta. Särskilt gott är det till grillat kött. Det står på bordet på de chilenska restaurangerna: salt, peppar och pebre.