Jag vet inte hur många liter tzatziki jag har lagat genom åren…hemma till familjen, borta till andra, som dagiskokerska, i skolmåltiderna, som kollo-kokerska, på sommarläger…Kanske inte hundratals liter, men väl många tiotals!
Tzatziki är alltid populärt bland barn och ungdomar, och passar inte bara till grekiska rätter. Så här gjorde vi vår tzatziki på Tilias sommarläger.

Gör så här

  1. Riv gurkan på grova sidan av rivjärnet. Strö över salt och låt stå en stund så att saltet får dra vätska ur gurkan.
  2. Häll yoghurten i en bunke. Rör ner citronsaft, salt och 3 tsk olja.  Krama ur gurkan och rör ner den i yoghurten. Pressa ner en rejäl vitlöksklyfta och rör om. Låt stå svalt till servering.
  3. Precis före servering toppar du tzatzikin med olivolja.

Tips
Du kan även använda vanlig naturell yoghurt. Låt den då rinna av i ett kaffefilter för att få tjock konsistens. Vasslan kan du använda som degspad.

Specialkost
Funkar även med avrunnen laktosfri yoghurt och med avrunnen soygurt.

Tips
Du kan även använda vanlig naturell yoghurt. Låt den då rinna av i ett kaffefilter för att få tjock konsistens. Vasslan kan du använda som degspad.