Vitkålssalladens lov

En sommar var jag kock på ett sommarläger som anordnades av den ideella föreningen Tilia. Jag lagade bara helt vanlig ‘kollo-mat’, och det var mycket uppskattat. Varför krångla till det?

När vi skulle göra makaronilåda en dag stod jag som vanligt i köket och strimlade vitkål. Då kom en av ungarna förbi och undrade vad jag höll på med. Jag sa, att jag ska göra vitkålssallad.

“Vitkålssallad!” sa ungen i fråga med salig min. “Vitkålssallad!”

Då tänkte jag, att denna respekt för vitkålssallad borde vi alla ha. Vitkålssallad är gott till nästan allt, supernyttigt och lätt att göra. När jag var liten gjorde min mamma vitkålssallad som hon kryddade med Italiens salladskrydda. Min kompis Carin tyckte om den så mycket, så när hon lagar den kallar hon den för Karlbergsallad. (Jag är född Karlberg.)

En sak som är bra med vitkålssallad är att om det blir över går det finfint att spara salladen till nästa dag. Och kanske bara smaksätta med med något nytt.

Och här kommer mina bästa recept på vitkålssallad, för en servering, för många för för tre olika varianter av ett och samma vitkålshuvud.

»Vitkålssallad
»Vitkålssallad för tre dagar
»Vitkålssallad till många