Besök i kök: Grönsaker från havet

alg - och fiskburgare i havrebrödDet har säkert inte undgått någon av er att vi ska ‘äta mindre kött’. Och inte heller att idén med att ersätta kött med fisk inte är så god.

Däremot har trendrapporter börjat visa att alger är något som kommer. I till exempel Japan, på Irland och Färörarna är inte det här något nytt. De nyttiga näringsämnena i alger som växer intill strandlinjen betydde under vissa tider skillanden mellan liv och död i önationerna.

Att alger är nyttigt vet vi alltså, men att det är gott och går att laga god mat av är kanske nytt för en del.

Själv stiftade jag bekantskap med konsumtion av alger redan 1970-talet på Orust. Min vän Helenas morbror är en av Sveriges främsta forskare på just alger, och han lagade alger åt oss förvånade ungar och berättade hur nyttigt det var.

Härom dagen gick jag förbi fiskdisken på Sabis Fältöversten coh hälsade på min gamla kompis Pär. Han tipsade om deras läckra fiskburgare med just alger, så det måste jag ju testa. För dig som har långt till Östermalm kommer här mitt recept på fiskburgare med alger.

»Fisk och algburgare