Idén kommer från fantasifulla Pär Pettersson, som ni hittar i fiskdisken på Sabis Fältöversten, Östermalm, Stockholm. Han har hittat på en härlig burgare med torsk, lax och alger. För dig som har långt till Pärs fiskdisk och vill prova på, har jag skapat det här receptet. Alger som wakame och dulse kan du köpa i fiskaffärer och saluhallar. De säljs ofta saltade, så det gäller att vattna ur rejält innan du tillagar algerna. Pärs serveringstips är tillsammans med glasnudlar och grönsakswok. Jag tyckte att burgaren passade fint i ett havrebröd med grönsaker och hemgjord dressing.

Gör så här

  1. Skär fisken i tärningar, ca 1 x 1 cm. Lägg dem i en bunke. Vispa upp ägget i en skål och häll över i bunken.
  2. Vänd ner alger, lök, fisksås, citronsaft, chiliflakes, wasabi och salt. Blanda samman noga och ställ smeten kallt till servering.
  3. Het majonnäs: Blanda samman majonnäs, gräddfil och srirachasås i en bunke.
  4. Rosta, grilla eller stek hamburgerbröden.
  5. Forma fyra burgare av smeten. Ställ stekpannan på värmekällan och hetta upp den. Lägg ner smöret i pannan när den börjar bli varm. Smöret ska smälta, bubbla och sedan tystna – då är det dags att börja steka.
  6. Stek burgaren försiktigt på låg värme och låt den sida som ligger neråt bli ordentligt stekt innan du vänder. Det tar ca 4 minuter. Vänd sedan försiktigt och stek burgaren klar på andra sidan, 3-4 minuter.
  7. Ta försiktigt upp burgarna och servera dem i bröd med sallat, tomat och het majonnäs.

saltade wakame alger saltade dulse algeer alg - och fiskburgare ska stekasPer fiskdisken Sabis

Resursklok kommentar

Alger, grönsaker från havet, är något vi ska lära oss att äta mer av. De är extremt nyttiga och mättar bra. Dessutom smakar de gott! Att göra en fiskburgare på fintärnad fisk är ett bra sätt att ta tillvara mindre bitar av fiskfilé. Det fungerar utmärkt att göra fiskburgare även på tillagade fiskrester.