Recept taggade med Nordisk Råvara

Kvarngryn med gråärter

Kvarngryn är trevlig blandning av ångbehandlat och valsat spannmål, närmare bestämt havre, vete och råg. Allt odlat på Västgötaslätten. Här får de sällskap med svenskodlade gråärter, buljong och timjan.

Kryddig linssoppa till måltidens dag 2020

Måltidens dag instiftades av Måltidsakademien och infaller alltid tredje torsdagen i oktober. Enligt tradition serverar vi en soppa den dagen. Koriander, gurkmeja, spiskummin och ingefära sätter smak på den här linssoppan, som vi serverade 2020.

Fava, grekisk linsröra

Linspuré, fava, kan serveras som en förrätt, men var traditionellt en hel rätt i det kretensiska köket. Den kan också serveras som tillbehör, röra eller dipp till bröd.

Saffranskryddad gryta på sötlupin

En fantastiskt god gryta på min favorit av de svenska proteingrödorna, lupinböna (den kallas också sötlupin). Smakrik gryta med mycket vacker färg och fantastiskt bra näringsinnehåll. Receptet kan dubbleras till 4 personer.

Pytt på sötlupin, bacon och lök

I originalreceptet var det kikärter, men när jag blev presenterad för sötlupinen (lupinbönan) tyckte jag att den kunde vara en nog så god ersättare. Första gången jag stötte på den här rätten var under en holländsk vecka när jag jobbade på personalrestaurang.