Det här är vår resurskloka variant på vår matiga lunchsallad med Caesardressing. Konceptet 50/50 lanserades av Jessie Sommarström, Årets Kock 2022. Det har gjort succé på Urban Deli, där Jessie arbetade tidigare. 50/50 står i det här fallet för 50 % kyckling och 50 % Gotlandslins. Eftersom vi i köket på KSLA gärna arbetar med svensk proteingröda har vi tagit konceptet till vårt hjärta.
För att få en mer matig sallad med ordentligt tuggmotstånd har vi bytt ut 50 procent av romansallaten i originalreceptet mot grönkål. Vi har även anpassat dressingen till svenska råvaror och bytt ut två saker i dressingens originalrecept. Parmesan är ersatt med Västerbottensost och sardeller med restaurangansjovis. Och så toppar vi med flagad Västerbottensost.
Dressingen ska vara riktigt tjock för att fästa bra på sallatsbladen.

Gör så här

  1. Caesardressing: Montera mixern med kniven. Skär restaurangansjovisen i mindre bitar.
  2. Häll ner majonnäs, vinäger, citronsaft och senap i mixerns bunke. Mixa till en jämn blandning.
  3. Tillsätt ansjovisen och pressa ner vitlök (eller häll ner vitlökspulver) och mixa några tag. Tillsätt den rivna osten och kör till en homogen massa. Krydda med salt och svartpeppar.
  4. Förbered salladen. Skölj romansallat, grönkål och rosésallat noga och låt rinna av. Riv i grova strimlor och blanda samman. Lägg upp blandningen på handdukar i bleck.
  5. Förbered : Stek brödkrutongerna. Flaga osten.
  6. Vänd ner dressing i salladen precis före servering.
  7. Servering: Lägg upp ⅔ av tallriken med salladsblandningen. Lägg ⅓ med gotlandslins. Toppa med kyckling, brödkrutonger, flagad ost och malen svartpeppar.

 

Resursklok kommentar

Konceptet 50/50 lanserades av Jessie Sommarström, Årets Kock 2022. Det betyder att kocken byter ut 50 procent av kött (eller fågel) i ett recept mot svenskodlad proteingröda. Konceptet 50/50 har gjort succé på Urban Deli, där Jessie arbetade tidigare. Bland annat kan du köpa Jessies köttbullar 50/50 på Urban Deli. De är gjorda på köttfärs och baljväxtfärs, även kallad svensk vegofärs från Färsodlarna.