Tapas: Friterade bläckfiskringar

Friterad tioarmad bläckfisk eller hela små bläckfiskar serveras ofta som tapas. På spanskt manér marinerar vi dem i vitlök och sherryvinäger före fritering. Planera i god tid, bläckfisken ska marinera i 2 timmar. På menyn på tapasrestauranger heter de ofta Calamares a la Romana, eftersom både spanjorer och spanska restauranger i Sverige gärna använder det italienska namnet på rätten.
Bilderna nedan är från 2018 och chiringuito (strandkiosk) Popeye på Playa Palmeras i Torrevieja, Spanien, där vi åt fantastiska friterade bläckfiskringar och andra mumsiga tapas med vännerna Tommy och Yvonne.

Gör så här

  1. Marinad: Skär bläckfisken i ringar. Blanda samman olja och vinäger i en bunke. Pressa ner vitlöken och rör ner lök, persilja och salt. Lägg ner bläckfiskringarna och ställ svalt 2 timmar.
  2. Ta upp bläckfiskringarna ur marinaden och låt dem rinna av. Torka sedan med ren kökshandduk. Blanda samman mjöl, salt och peppar i en bunke. Lägg ner bläckfiskringarna och vänd dem noga i blandningen.
  3. Vispa upp äggen och häll ströbrödet i en djup tallrik. Doppa de mjölade bläckfiskringarna i ägget och sedan i ströbrödet. Lägg dem på en skärbräda att torka lite.
  4. Hetta upp oljan till 180° i en kastrull. Lägg i ringarna i omgångar och fritera dem i oljan 1−2 minuter tills de är vackert gyllengula. Låt rinna av på hushållspapper. Servera med citronklyftor och eventuellt röd, het mojo (mojo rojo) att dippa i. Se separat recept.

 

 

Tips

Så här rensar du bläckfisk. Skölj bläckfisken noga. Ta ut det vita porösa ryggbenet om det finns kvar, annars räcker det om du känner med fingrarna på insidan och drar bort några ben som känns tydligt. Klappa bläckfisken torr.

Resursklok kommentar

Svensk bläckfisk följer ibland med som bifångst till annat fiske, och är alltså väldigt resursklokt att använda.
Olja att fritera i finns Från Sverige-certifierad.

Serveringstips

»Mojo rojo