Den här läckra rätten serveras överallt det finns tillgång till calamares, tioarmad bläckfisk. I Italien kallas den Calamares a la Romana, i Spanien Chocos fritos, Chocos rebozados med mera. I Grekland säger man Kalamarakia tiganita.
Första gången jag åt friterad bläckfisk var i Italien 1977, och sedan var jag såld. Så fort jag befinner mig nära havet, oavsett land, ser jag efter om det finns friterad bläckfisk på menyn.
Nu finns det såväl färdigpanerade djupfrysta bläckfiskringar som djupfrysta bläckfisktuber att köpa i butik här hemma, så den här rätten är lätt att åstadkomma för hemmakocken. Tioarmad bläckfisk hör dessutom till de livsmedel som vinner på djupfrysning.

Gör så här

  1. Skär bläckfisken i ringar. Blanda samman mjöl, salt och peppar i en bunke. Lägg ner bläckfiskringarna och vänd dem noga i blandningen.
  2. Vispa upp äggen och häll ströbrödet i en djup tallrik. Doppa de mjölade bläckfiskringarna i ägget och sedan i ströbrödet. Lägg dem på en skärbräda att torka lite.
  3. Hetta upp oljan till 180° i en kastrull. Lägg i ringarna i omgångar och fritera dem i oljan 1−2 minuter tills de är vackert gyllengula. Låt rinna av på hushållspapper. Servera med citronklyftor och en kall sås att dippa i.

Tips
Så här rensar du bläckfisk. Skölj bläckfisken noga. Ta ut det vita porösa ryggbenet om det finns kvar, annars räcker det om du känner med fingrarna på insidan och drar bort några ben som känns tydligt. Klappa bläckfisken torr.

 

 

Resursklok kommentar

Välj helst bläckfisk fångad med spö eller handlina. Läs gärna i WWF:s fiskguide om bläckfisk.
Ibland har fiskbutiker fått svensk bläckfisk med som bifångst vid annat fiske. Det är såklart resursklokt att köpa och äta den.