Steak Hasse är en av de mest välkända rätterna från Tore Wretmans kök. Tore uppkallade rätten efter skådespelaren Hasse Ekman. Grunden för rätten är klassiska franska steak au poivre, pepparstek. Den ska egentligen lagas på oxfilé, men jag lagar den på rostas, som har mustig smak och fin karaktär. Såsen ska innehålla grädde, dijonsenap, konjak och grönpeppar.
När jag lagade rätten på bilden använde jag grönpeppar som jag köpt i Tourettes-sur-Loup i Provençe, vilket gjorde rätten extra festlig.

Gör så här

  1. Förbered de tillbehör du tänkt servera till köttet, till exempel haricots verts, vaxbönor eller sparrisbroccoli samt kokt potatis, pommes chateau eller pommes frites.
  2. Kött: Låt köttet anta rumstemperatur. Krydda det med salt och peppar. Hetta upp rikligt med smör i en gjutjärnspanna och bryn köttet. Lyft sedan upp köttet ur pannan. Lägg över i en traktörpanna och täck med lock.
  3. Grönpepparsås: Skala och hacka schalottenlöken. Krossa grönpepparn i mortel. Använda samma panna som köttet stektes i och bryn löken. Lägg över i en kastrull.
  4. Tillsätt grönpeppar och konjak och hetta upp. Fräs försiktigt och tillsätt sedan kalvfond, grädde och senap. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud sakta mellan 10 och 15 minuter. Håll såsen varm i vattenbad fram till servering.
  5. Servering: Lägg upp bönorna på serveringstallrikar. Lägg såsen som en spegel och köttet på. Servera med de tillbehör du valt.

Serveringstips

Gott till är pommes chateau
»Pommes chateau