Recept taggade med Gul lök

Inkokt lax, klassisk i bit

Kall inkokt lax känns som en härligt lyxig bjudrätt. Gör laxen klar dagen före servering, så går det snabbt att få maten på bordet när det är dags för servering.

Kort buljong, klassisk till fisk

Kort buljong säger vi, även om det här inte är en buljong i egentlig mening. Det kommer från det franska kökets benämning på det här kokspadet, court buillon. I det franska köket finns både olika sorters kort buljong och olika användningsområden.

Surkåldolmar, töltött káposzta

Vem kan motstå en rätt som heter töltött káposzta? Inte jag! Töltött betyder fylld och káposzta betyder kål. I det ungerska köket tillagas kåldolmar av blad från hela surkålshuvuden. Surkål heter savanyú káposzta.

Vitkålssoppa med kycklingfrikadeller

Ibland finns det kycklingfärs i butik, och då passar jag på att köpa. Den är svårare att arbeta med än färs från griskött, nötkött eller lammkött, eftersom den har en mycket finare och kladdigare konsistens. Det gör också att frikadellerna blir himmelskt fina.

Inlagd sill

Till jul vill vi gärna ha vår kära inlagda sill på julbordet. Hemgjord inlagd sill är också en trevlig ätbar present. Till jul är kanske enda gången på året som vi köper saltsill från tunna, filéar och vattnar ur.