Recept taggade med Vitt vin

Fransk löksoppa – Gratinerad löksoppa

På 1980-talet fanns det en krog som hette Vau du Ville, som låg i hörnet Kungsträdgårdsgatan och Hamngatan i Stockholm. Där lagade de den godaste löksoppa jag har ätit. Självklart ville jag lära mig att laga den här klassiska rätten, soupe á l’oignon.

Miriams surkål

Det var år 2004 på en fest hemma hos goda vänner som jag träffade Miriam. Det var knytkalas, och Miriam, som kom från Tyskland, hade med sig sin hemgjorda surkål till buffébordet. Den var så god, och Miriam hade inte något emot att dela med sig av receptet.

Vinkokta blåmusslor, moules marinières

Förmodligen är det här det vanligaste sättet att anrätta blåmusslor. Förmodligen är det vanligast för att det är det godaste sättet. Helst ska musslor kokas ca 1 kg åt gången, så koka musslorna i två omgångar.

Tapas: Chili och vitlöksräkor

Visst går det att laga chiliräkor med vitlök av svenska räkor. I Gambas al ajillo, den spanska förlagan, serveras räkorna heta och fräsande, direkt från pannan, med eller utan skal. De här heta räkorna är allra godast varma, men kan också serveras kalla.

Musselbuljong

Blåmusselbuljong är användbar som stomme i fisksoppa eller fiskgryta. Den är även använbar för att smaksätta skaldjurspaella.