Akademitoasten skapade jag i köket på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA. Toast Skagen i alla ära, men det är kul att hitta på en egen. Basen är en rund stekt brödskiva toppad med en röra ’a la räksallad i korvkiosk’ med förutom rökt renstek även pepparrot, gulbeta och rostad lök.
Toasten finns också i en variant med sjömat (räkor och tångkaviar) och en växtbaserad (sötlupin).

Gör så här

  1. Koka gulbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Ta upp och tryck bort skalen. Tärna fint (skär i julienne stavar, skär rakt över i brunoise-tärningar).
  2. Smält smöret i en stekpanna och stek brödet gyllene på medelvärme. Stansa ut runda brödbitar med hjälp av utstickaren. Lägg brödet att svalna på galler.
  3. Strimla köttet ytterst fint. Lägg det i en bunke tillsammans med gulbeta, lök, färskost, crème fraiche, dijonsenap och pepparrot.
  4. Krydda med salt och peppar. Rör samman till en homogen massa och ställ svalt till servering.
  5. Servering: Lägg ut brödrundlarna och lägg på salladsblandning. Forma ägg av rensteksröran och lägg på. Toppa med lingon och dekorera eventuellt med renlav.

Serveringstips

Så här gör du de andra Akademitoastarna
»Akademitoast med räksallad
»Akademitoast med sötlupin