Akademitoasten skapade jag i köket på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA. Toast Skagen i alla ära, men det är kul att hitta på en egen. Basen är en rund stekt brödskiva toppad med en röra ’a la räksallad i korvkiosk’ med pepparrot, gulbeta och rostad lök.
Toasten finns också i en variant med kött (renstek) och en med sjömat (räkor och tångkaviar).

Gör så här

  1. Koka gulbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Ta upp och tryck bort skalen. Tärna fint (skär i julienne stavar, skär rakt över i brunoise-tärningar).
  2. Smält smöret i en stekpanna och stek brödet gyllene på medelvärme. Stansa ut runda brödbitar med hjälp av utstickaren. Lägg brödet att svalna på galler.
  3. Blanda samman sötlupin, veggomajjo, gulbeta, lök, pepparrot och tångkaviar. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft. Så här långt kan du förbereda rätten.
  4. Servering: Lägg ut brödet på serveringsassietter. Lägg ut salladsblandning. Lägg en klick röra på varje och garnera med tångkaviar, dill och citron.

Tips
Spara brödet som blir över när du stansat ut rundlar och använd som krutonger. Gott att servera till soppor eller att toppa sallader med.

 

Serveringstips

Så här kokar du sötlupin
»Koka sötlupin

Så här gör du egen veggomajjo
»Veggomajjo

Så här gör du andra Akademitoastar
»Akademitoast med räksallad
»Akademitoast med rensteksröra