Den här toasten hittade jag på när jag ville skapa en alldeles egen toast till KSLA (Kungliga Skogs- och lantbruksakademien).
Grunden är Leila Lindholms borgmästaretoast, fast jag har gjord räksalladen med inspiration av den som serverades på Roland Perssons restaurang Korvkultur i Hötorgshallen, när det begav sig. Och så toppar jag med tångkaviar, som alltid är populärt att servera i Oscars Källare på KSLA.

Gör så här

  1. Koka gulbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Ta upp och tryck bort skalen. Tärna fint (skär i julienne stavar, skär rakt över i brunoise-tärningar).
  2. Stansa ut runda brödbitar med hjälp av utstickaren. Smält smöret i en stekpanna och stek brödet gyllene på medelvärme. Lägg brödet att svalna på galler.
  3. Räksallad: Blanda samman räkor, majonnäs, gulbeta, lök, pepparrot och tångkaviar. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft. Så här långt kan du förbereda rätten.
  4. Servering: Lägg ut brödet på serveringsassietter. Lägg ut salladsblandning. Lägg en klick räkröra på varje och garnera med tångkaviar, dill och citron.

Resursklok kommentar

Spara brödet som blir över när du stansat ut rundlar, tärna och stek till krutonger.
Färska örter och rotfrukter finns från KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad och Från Sverige-certifierad odling.
Räkor finns från MSC-certifierat fiske.