Den här toasten hittade jag på när jag ville skapa en alldeles egen toast till KSLA (Kungliga Skogs- och lantbruksakademien).
Grunden är Leila Lindholms borgmästaretoast, en toast med skagen-röra och pepparrot. Fast jag har gjort räksalladen med inspiration av den som serverades på Roland Perssons restaurang Korvkultur i Hötorgshallen, när det begav sig. Och så toppar jag med tångkaviar, som alltid är populärt att servera i Oscars Källare på KSLA.
Toasten finns i två ytterligare varianter, en med kött (rökt renstek) och en helt växtbaserad (sötlupin).

Gör så här

  1. Koka gulbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Ta upp och tryck bort skalen. Tärna fint (skär i julienne stavar, skär rakt över i brunoise-tärningar).
  2. Smält smöret i en stekpanna och stek brödet gyllene på medelvärme. Stansa ut runda brödbitar med hjälp av utstickaren. Lägg brödet att svalna på galler.
  3. Räksallad: Lägg räkorna att rinna av i en sil. Hacka dem sedan grovt. Blanda samman räkor, majonnäs, gulbeta, lök, pepparrot och tångkaviar. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.
  4. Lägg ut brödrundlarna i ett GN-bleck. Fördela räksalladen på och toppa med tångkaviar. Så här långt kan du förbereda rätten. Täck med plastfolie eller bivaxduk och förvara i kyl.
  5. Servering: Lägg ut brödet på serveringsassietter. Lägg ut salladsblandning. Garnera med dill och citron.

Tips
Spara brödet som blev över när du tog ut rundlarna och skär dem till krutonger. Frys in.

 

 

Resursklok kommentar

Färska örter och rotfrukter finns från KRAV-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad och Från Sverige-certifierad odling.
Räkor finns från MSC-certifierat fiske.

Serveringstips

Här hittar du recept på två andra sorters akademitoast
»Akademitoast med rensteksröra
»Akademitoast sötlupin