Ålandspannkaka med sviskonkräm och snömos

Om du besöker Åland är det en rätt du bara måste smaka på, och det är Ålandspannkaka. Traditionellt gräddas den i rund ugnsform (eller gjutjärnspanna) så att du får serveringsportioner i form av tårtbitar. Trots det blir du ibland serverad fyrkantiga bitar på caféer på Åland.
Ålandspannkaka serveras traditionellt med sviskonkräm och snömos, alltså vispad grädde. När det gäller sviskonkrämen, så fuskar jag. Jag tar sviskonsylt och rör ut den med lite vatten eller saft och kryddar med kanel. Men du får det korrekta receptet på sviskonkräm i alla fall, för säkerhets skull.

Gör så här

 1. Sviskonkräm: Om sviskonen är mycket torra kan de behöva läggas i blöt någon timme.
 2. Häll sviskonen med blötläggningsvattnet i en kastrull. Tillsätt socker och kanel. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud sviskonen mjuka, ca 20 minuter.
 3. Rör ut potatisstärkelsen i vattnet och red krämen med blandningen, lite i taget.
 4. Ge krämen ett uppkok och ta sedan av den från värmen. Låt den svalna och servera ljummen eller kall.
 5. Fuskkräm på sviskonsylt: Rör ut 1 dl sviskonsylt med ½ dl svart vinbärssaft eller vatten. Rör ner ½ tsk malen kanel.
 6. Ålandspannkaka: Värm ugnen till 200°. Smörj ugnsformen.
 7. Häll mjölken i en kastrull och tillsätt risgrynen. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud ihop till en gröt, ca 50 minuter. Rör om med jämna mellanrum. Låt gröten svalna.
 8. Knäck äggen i en skål och vispa ner sockret. Vänd ner äggvispet i gröten.
 9. Blanda samman mjölet med saltet och kardemumman. Rör ner i smeten, lite i taget. Eventuellt kan du behöva tillsätta lite mer mjölk, ifall smeten blir för tjock.
 10. Häll smeten i formen och hyvla över smöret med hjälp av en osthyvel. Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda 40 – 60 minuter. Låt pannkakan svalna före servering.
 11. Servering: Vispa grädden till fast skum. Servera pannkakan kall eller ljummen. Lägg upp sviskonkrämen i en skål och toppa med fina klickar av snömos, vispad grädde. Skär tårtbitar av pannkakan och servera krämen med snömos till.

Tips
Risgrynen kan bytas ut mot mannagryn.

På bilden nedan äter jag Ålandspannkaka i Käringsundsbyn på Åland.

Serveringstips

Så här gör du egen sviskonsylt
»Sviskonsylt