Om du köper älgkött med ben kan du skära loss köttet och spara paryrer och ben till ett buljongkok. Älgbuljongen passar fint som stomme i en viltgryta eller en god sås till vilt.

Gör så här

  1. Lägg köttbenen i en form eller GN-bleck. Klicka på tomatpuré och rosta dem i ugn i 250° eller konvektionsugn 170°.
  2. Flytta över benen och lägg dem trångt i en gryta. Häll på salt och kallt vatten så att det täcker benen.
  3. Låt det koka upp långsamt. Skumma noga bort allt ’gros’ under uppkoket.
  4. Skala/ansa under tiden lök och rotfrukter. Skär dem i mindre bitar.
  5. När buljongen är fri från skum, lägg i kryddorna, löken och rotfrukterna. Sänk värmen till låg och låt buljongen sjuda i 3-5 timmar.
  6. Ta bort benen och sila vätskan genom duk eller finmaskig sil ner i en stor bunke eller ren gryta. Kyl buljongen och avlägsna fettet som bildas.