Recept i kategorin Buljong

Hummerbuljong

Om du har rensat ut köttet ur en hummer har du kvar det tomma skalet. Kasta det inte, för allt i världen! Skalet kan du göra en smakrik och härlig buljong av. Buljongen kan du använda till soppa eller sås, och även till risotto eller paella.

Lammbuljong

När jag köper en lammlåda ser jag alltid till att få med styckningsdetaljer som det passar att koka buljong på. Till exempel hals, lägg eller bog. En mustig lammbuljong är grunden till bland annat dillkött på lamm eller goda soppor. Det bästa med att laga mat på Kungl.

Libbstickabuljong

När vi hyrde stuga på Pensionat Solgården i Grisslehamn sommaren 2021 hade vi en stor, vacker, doftande växt utanför stugan.

Kort buljong, klassisk till fisk

Kort buljong säger vi, även om det här inte är en buljong i egentlig mening. Det kommer från det franska kökets benämning på det här kokspadet, court buillon. I det franska köket finns både olika sorters kort buljong och olika användningsområden.

Grönsaksbuljong

Så hör kokar du din egen grönsaksbuljong. Jag brukar koka buljong på purjolöksblast, änden på morötter och palsternacka samt persiljestjälkar som jag plockat bladen av.