Den mest populära bageln är lox bagel, alltså med fyllning av kallrökt lax och kryddad med dill. Fast jag fuskar ibland och använder gravad lax, det blir också gott. Dill, som vi uppskattar så mycket i Sverige, räknas som en ”judisk” krydda i USA, och fick inte säljas hur som helst ända in på 1970-talet!
När jag var i New York 1996 lärde jag mig uppskatta mjuksega bagels till fullo. Där snubblade jag över bagelställen överallt. Till frukost, lunch eller mellanmål äter man brödbullen, som breds med färskost och fylls med flera olika pålägg. Saltgurka till är obligatoriskt.
Bröden kommer ursprungligen från Polen. Där bakades de i form av en stigbygel, därav namnet. Judiska invandrare tog med sig brödet till USA. Och allt som blir populärt i USA hittar förr eller senare till Sverige. Nu kan man utan svårighet hitta såväl djupfrysta som färska bagels i stora livsmedelsbutiker.

Gör så här

  1. Lägg baglarna på högkant och skär dem i överdel och underdel med en brödkniv.
  2. Bre på rejält med färskost på båda sidor av brödet. Skär tomaterna och rödlöken i tunna skivor. Skär laxen i breda strimlor.
  3. Lägg rucolablad eller bladsallat på underdelen av brödet. Fördela dill, lax, tomatskivor och rödlök på alla underdelarna. Vrid några varv med svartpepparkvarnen.
  4. Lägg på överdelarna och tryck till lätt.  Skär brödet, rätt över den här gången, i två halvor. Servera med saltgurka skuren på längden som båtar.

Tips
Det sägs att skära en bagel är en konst, och att det orsakar en mängd skador i köket i USA. Jag tycker det bästa är att använda en vass brödkniv, hålla bageln på högkant och skära. Du kan annars dela dem i två delar och sedan skära i överdel och underdel. Säkrare, men räknas lite som fusk.

Resursklok kommentar

Det finns lax från MSC-certifierad, ASC-certifierad och KRAV-certifierad odling.