Boeuf Bourguignon, burgundisk köttgryta, är mat för en kylig dag. Det är lite pyssel att få till grytan, men den är jättegod att göra dagen före servering. Gott till är potatismos, gjort på vinterpotatis, så det här är värmande vintermat.

Gör så här

  1. Skär köttet i 3×3 cm tärningar och krydda med salt och peppar. Bryn tärningarna i smör och flytta över till en stor gryta efter hand.
  2. Skala och skiva lökarna och bryn i smör i samma panna som köttet, för att ta vara på köttsaft och smakämnen. Lägg över i grytan.
  3. Tärna fläsket, bryn, och lägg över i grytan.
  4. Häll på krossade tomater, hela tomater med sitt spad, köttbuljong, vin och tomatpuré. Skala vitlöksklyftorna och pressa eller riv ner vitlöken.
  5. Tillsätt lagerblad, timjan, salt och peppar. Koka upp, rör om och låt sedan sjuda 1 ½ timme, eller tills köttet är mört.
  6. Skala steklökarna och bryn dem i smör. Skala morötterna och skär dem i mindre bitar. Låt morötterna och steklökarna koka med i grytan mot slutet av koktiden, ca 15 minuter.
  7. Ansa champinjonerna, skär dem i kvartar och lägg dem i kall stekpanna. Hetta upp och låt vattnet dunsta bort. Tillsätt smör och bryn champinjonerna.
  8. Vänd ner champinjonerna i grytan före servering.

Serveringstips

Så här gör du potatismos i konvektionsugn
»Potatismos i konvektionsugn