En klassisk sås till inkokt lax, och god till vanlig kokt lax också. God även till skaldjur och rökt fisk av alla sorter.
Gör den efter konstens alla regler, eller rör ihop en fuskvariant av färdig majonnäs, se ’Tips’ nedan.

Gör så här

  1. Plocka dillvipporna från dillstjälkarna. Hacka dem fint. (Stjälkarna kan du frysa in och använda när du kokar potatis eller fisk.)
  2. Lägg äggulorna i en liten skål. Rör ner vinägern. Tillsätt oljan, lite i taget. Först droppvis och sedan i en tunn stråle, så att äggulorna tar upp oljan ordentligt.
  3. När majonnäsen gått ihop och blivit tjock, krydda med senap, salt och peppar. Rör ner den hackade dillen och ställ kallt till servering.

Tips
Fuskvarianten av dillmajonnäs rör du ihop av 3 dl färdigköpt majonnäs, 1 ½ msk sötstark senap, 1 krm salt, ½ krm malen vitpeppar och ½ dl hackad dill.