Stuvad potatis i alla ära, men jag föredrar nog dillpotatis, som jag gör av potatis, dill och crème fraiche. Den är enkel att laga, väldigt god och lätt att göra till både gluten- och laktosfri.
Jag använder färdigskivad potatis när jag ska göra stora mängder. För att rätten ska behålla sin fräschör och potatisskivorna ska hålla sig någorlunda hela är det smart att ångkoka potatisen och laga dill- och crème fraiche-blandningen för sig. Varva sedan dillcrème fraiche och potatis i serveringskärlet.

Gör så här

  1. Lägg skivade potatisen i ett hålbleck och skölj den noga.
  2. Ångkoka potatisen i konvektionsugnen, mellan 10 och 15 minuter. Den ska bli nätt och jämnt mjuk.
  3. Häll crème fraiche, salt och peppar i en gryta. Rör om och koka upp.
  4. Hacka dillen fint. När potatisen är klar, rör ner dillen i crème fraichen. Det ska göras precis före servering, annars finns risken att dillen tappar sin gröna färg och blir gul.
  5. Servering: Varva dillcrème fraiche och kokt skivad potatis i serveringskärlet. Servera den varma dillpotatisen med till exempel tunna skivor rimmad, gravad eller kallrökt lax.

Resursklok kommentar

Blev det dillpotatis över? Gör en gratäng! Eftersom dillpotatisen redan är dressad med crème fraiche går det utmärkt att gratinera den i ugn. Tillsätt lite grädde och tillaga tills gratängen är varm rakt igenom.