När jag såg att det skulle komma en särskild pizza till fotbolls EM tyckte jag att det lät jättekul. EM-pizzan säljs på pizzerior över hela landet under hela EM. Jag tänkte, att nog vore det kul att baka en egen? Dessutom visade det sig att de flesta av ingredienserna går att köpa färdiga, så det skulle gå lätt att svänga ihop pizzan. Jag testade, och här är resultatet!
I originalreceptet står det riven mozzarella, men jag brukar ta en blandning av gräddost och all annan ost jag har som rester. Tomatsås brukar jag ha på lut, köp annars färdig eller gör efter receptet nedan.
Det är spelarna i det svenska landslaget som själva fått rösta om vilka ingredienser de tycker ska vara med. Enligt landslagskocken Gustaf Sandfridsson ska dessutom pizzasalladen serveras på pizzan! Jag föredrar dock att servera den bredvid.
Vitlökssåsen, som serveras separat, ska användas som dippsås för kanterna så att man inte kastar bort dem. Det kändes lite resursklokt! ’Kant-sås’ som Anis Don Demina sa, när han presenterade pizzan i TV4. Receptet jag använde är det samma som vit kebabsås.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 275°. Ställ in en plåt i ugnen så att den blir riktigt het. Förbered pizzasalladen och kantsåsen, samt om du vill göra egen tomatsås.
  2. Riv osten. Skär champinjonerna och tomaterna i tunna skivor. Skala och skär löken i tunna strimlor. Häll tomatsåsen i en kastrull och tillsätt spiskummin. Hetta upp.
  3. Kavla ut pizzadegen på ett bakplåtspapper eller veckla ut den färdiga pizzadegen. Häll på tomatsåsen och bre ut den.
  4. Strö på den rivna osten. Lägg på kebabkött, tomater, champinjoner och lök.
  5. Ställ in pizzan i mitten av ugnen och grädda den först 5 minuter på bara undervärme. Slå sedan om till övervärme och fläkt, och grädda 8-10 minuter till, eller tills osten smält och pizzan fått fin färg.
  6. Servering: Ta ut pizzan från ugnen och lägg på feferoni. Servera med pizzasallad och ’kant-sås’.

Tips
Toppa med kebabkryddad ostronskivling i stället för kebabkött.

 

Serveringstips

Så här gör du egen tomatsås, pizzasallad och vitlökssås

»Tomatsås till pizza
»Vitkålssallad
»Vit kebabsås med vitlök