Färska bondbönor som legat i marinad med bland annat soja är en perfekt ersättare för importerade edamamebönor när du lagar bowl av olika slag. Byt ut edamamebönorna mot svenskodlade färska bondbönor i säsong. Här får du tips på en god marinad med asiatiska kryddor till bönorna.

Gör så här

  1. Sprita bondbönorna, alltså öppna baljan och ta ut fröna (bönorna).
  2. Koka upp rejält saltat vatten och koka bondbönorna 1−5 minuter, beroende på hur färska de är. Känn efter ifall bönan är mjuk rakt igenom, koka annars lite till.
  3. Häll av kokvattnet genom ett durkslag och spola av bönorna med kallt vatten. .
  4. Ta bort det vita skinnet på bönorna. Gör en liten öppning i hinnan som omger varje böna och tryck ut själva bönan. Lägg bönorna i en skål.
  5. Sojamarinad: Skala ingefäran och hacka den fint. Dela chilin på längden, skrapa ut kärnorna och hacka fruktköttet fint. Skala vitlöksklyftorna och hacka dem fint. Lägg hacket i en liten skål.
  6. Häll på soja, mirin, sesamolja och rapsolja. Blanda samman. Vänd ner bönorna i marinaden och låt dem stå och dra till sig smak.
  7. Servering: Servera bönorna som en komponent i bowl eller som ett tillbehör till mat med östasiatiska smaker.