Färska bondbönor som legat i marinad med bland annat soja är en perfekt ersättare för importerade edamamebönor när du lagar bowl av olika slag. Byt ut edamamebönorna mot svenskodlade färska bondbönor i säsong. Här får du tips på en god marinad med asiatiska kryddor till bönorna.
Gör så här
- Sprita bondbönorna, alltså öppna baljan och ta ut fröna (bönorna).
- Koka upp rejält saltat vatten och koka bondbönorna 1−5 minuter, beroende på hur färska de är. Känn efter ifall bönan är mjuk rakt igenom, koka annars lite till.
- Häll av kokvattnet genom ett durkslag och spola av bönorna med kallt vatten. .
- Ta bort det vita skinnet på bönorna. Gör en liten öppning i hinnan som omger varje böna och tryck ut själva bönan. Lägg bönorna i en skål.
- Sojamarinad: Skala ingefäran och hacka den fint. Dela chilin på längden, skrapa ut kärnorna och hacka fruktköttet fint. Skala vitlöksklyftorna och hacka dem fint. Lägg hacket i en liten skål.
- Häll på soja, mirin, sesamolja och rapsolja. Blanda samman. Vänd ner bönorna i marinaden och låt dem stå och dra till sig smak.
- Servering: Servera bönorna som en komponent i bowl eller som ett tillbehör till mat med östasiatiska smaker.