Linspuré, fava, kan serveras som en förrätt, men var traditionellt en hel rätt i det kretensiska köket. Den kan också serveras som tillbehör, röra eller dipp till bröd. Baljväxter av olika slag är en viktig del i det kretensiska köket liksom andra kök vid östra Medelhavet.
Den här favan har jag gjort på Gotlandslins. Ö som ö, tänkte jag. Kreta eller Gotland.

Gör så här

  1. Skölj linserna och lägg dem i en kastrull. Häll i vatten och salt, koka upp och ta bort skummet som bildas.
  2. Sänk värmen till låg och låt sjuda under lock tills linserna är mjuka.
  3. Häll bort eventuellt överflödigt vatten och lägg över linserna i en bunke. Mixa en puré av linserna, och rör ner pressad vitlök, citron, olivolja och pesto.

Resursklok kommentar

Tips från Kreta: Blev det någon fava över kokade man förr en gryta med lök och tomater och rörde i favan på slutet.