Femöring på rostas

Äkta femöring görs på oxfilé, men rätten blir minst lika god när man använder rostas. Traditionellt ska man servera stekt potatis till, men det gör man som man vill. Jag valde att servera femöringen med stekt tomat istället.

 

 

Gör så här

  1. Skala löken och skär den i strimlor. Hetta upp 2 msk smör i en stekpanna och lägg ner löken. Bryn den fint, sänk till medelvärme och stek ca 5 minuter. Ta upp och lägg på en tallrik.
  2. Hetta upp oljan i en annan panna och stek äggen i den.
  3. Banka ut köttbitarna. Krydda köttet med salt och peppar. Hetta upp resten av smöret i pannan och stek köttet ca 3 minuter per sida. Köttet är klart när innertemperaturen är 55° för rött kött eller 60° för lätt rosa.
  4. Ta upp köttet och lägg på fyra varma tallrikar.
  5. Lägg tillbaka löken i pannan och låt den få smak och färg av köttsaften i pannan. Stek på medelvärme någon minut.
  6. Fördela löken på köttbitarna. Toppa med ägget och servera genast, eventuellt med stekt potatis.

 

 

Serveringstips

»Stekt potatis