Försommarens fläskfilépanna

När vi bodde i radhuset på Starrgränd i Sollentuna (1980-tal) satte vi alltid sockerärter i vår lilla täppa. Våra barn, som var små då, tyckte om att gå och plocka ärterna och äta dem direkt. På försommaren kunde vi ibland skörda flera nävar färska sockerärter, och då lagade vi den här goda pannan.
För mig är den så mycket Provençe på grund av kryddorna, och särskilt om man häller i rosévin. Receptet kommer från en av mina stora förebilder inom recepmakeri, Ann Wiklund, som vid en här tiden arbetade på tidningen Damernas Värld.

 

Gör så här

  1.  Skär köttet i 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på en skärbräda och bulta ut skivorna med handen. Strö på salt, peppar och herbes de Provençe.
  2. Skala och hacka löken grovt alternativt skala smålökarna. (Använder du små, hela lökar, bryn dem och lägg över i traktörpannan. Häll på buljongen, koka upp och sänk värmen. Sjud på låg värme ca 10 minuter. )
  3. Ansa champinjonerna och sockerärterna. Skär champinjonerna i kvartar och lägg dem i kall stekpanna. Hetta upp och låt vattnet fräsa bort.
  4. Tillsätt smör och bryn svampen. Ta upp och lägg över i traktörpannan. Använder du hackad lök, fräs löken i smör i stekpannan. Lägg över i traktörpannan.
  5. Bryn köttet i smör i omgångar och lägg över i traktörpannan. Häll vinet och buljongen i stekpannan och låt sjuda en kort stund.
  6. Häll över buljong och vin i traktörpannan. Låt vätskan koka upp, sänk värmen och sjud 5 min. Lägg i sockerärterna och låt dem bli genomvarma, ca ½ minut.

försommarens fläskfilépanna ingred försommarens fläskfilépanna making 4försommarens fläskfilépanna