Jag vet egentligen inte varför den heter ’fransk’, för jag tror inte att receptet alls är från Frankrike. Men smaken av rött vin, herbes de provence och vitlök för osökt tanken till det franska köket. Den här grytan är jättegod- och snabblagad! En riktig fredagsfavorit i vår familj. Vill du servera kokt ris till, börja då med att sätta på riset. Kokt potatis är också gott till, liksom frasigt vitlöksbröd. Receptet kan dubbleras. Herbes de provence är en klassisk kryddblandning av timjan, rosmarin, basilika, fänkål, salvia, lavendel och mejram. Ersätt med torkad timjan, mejram och rosmarin.

Gör så här

  1. Skär biffen i 1×1 cm-kuber. Krydda köttet med salt, peppar och herbes de provence.
  2. Skala löken och hacka den grovt. Skala vitlöksklyftan. Skiva champinjonerna. Häll buljong, vin och tomatpuré i en kastrull. Låt koka upp och sjuda så länge att en simmig skysås bildas.
  3. Lägg champinjonerna i kall stekpanna. Ställ pannan på värmen och låt vattnet dra ur svampen. Lägg i en klick smör och bryn svampen. Ta upp och lägg över i en traktörpanna.
  4. Bryn kött-tärningarna i omgångar i smör i het panna. Ta upp och lägg över i traktörpannan.
  5. Fräs löken i smör i samma panna som du brynte köttet för att få med eventuell köttsaft och kryddor från köttet. Pressa ner vitlöken mot slutet. Lägg över löken i traktörpannan.
  6. Byt plast på stekpannan och traktörpannan på den varma spisplattan. Häll den heta såsen över ingredienserna i traktörpannan, låt koka upp och sjud några minuter. Var noga med att inte sjuda grytan för länge. Köttet ska vara lite rosa i mitten. Servera genast.

Tips
Vill du ha tjockare sås kan du pudra 2 msk vetemjöl över köttet efter att du brynt det. När du sedan sjuder köttet i traktörpannan bildas en simmig sås.

biff utskuren bitfransk biffgryta 1fransk biffgryta 2 fransk biffgryta 4steka champinjoner 3fransk biffgryta 3frank biffgryta 5fransk biffgryta 6

 

Resursklok kommentar

När du ska äta nötkött, välj svenskt kött som är märkt med Kött från Sverige, som betyder att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Allra bäst är kött märkt med naturbeteskött eller Svenskt Sigill klimatcertifierat kött.