Grundrecept: Fritera djupfryst panerad fisk

Du hittar olika typer av djupfryst, panerad fisk i frysdisken. Nu kan man ju lätt tro att jag alltid står och panerar min fisk själv, men så är verkligen inte fallet. Djupfryst, panerad fisk har jag alltid hemma i frysen och den tar jag till när tid eller fantasi tryter. För det här är oftast riktigt bra produkter. Särskilt med en god, kall sås till.
Här får du grundreceptet på hur du enklast friterar fisken i en helt vanlig stekpanna.

Gör så här

  1. Häll oljan till fritering i en stekpanna. Oljan ska täcka hela bottnen i ett lager om 5-7 mm. Hetta upp oljan på läge 10 och se till att den inte blir varmare än 180°.
  2. Lägg i fisken och fritera hastigt en sida i taget för att den ska få fin färg. Sänk sedan till läge 6 och fritera ungefär 8 minuter sammanlagt. Vänd flera gånger under tiden.
  3. Sänk till sist temperaturen till läge 2 och fritera till innertemperatur 65°. Ta upp fisken och lägg den på hushållspapper som suger upp överflödigt fett.
  4. Servera fisken genast med kokt potatis, grönsaker eller sallad och en god kall sås.

TEST AV SPRÖDBAKAD PLATTFISK (september 2023)

Den senaste produkten av panerad fisk jag hittat är Sprödbakad plattfisk från Ullmo. Den består av panerad gulskädda (Limada Furruginea). Fisken kommer från Nederländerna och är MSC-certifierad.

Så här tyckte vi:

PLUS
Den här plattfisken passar utmärkt att göras pannfärdig i industrikök och tillagas hemma. Ett sprött hölje och fin, vit fisk med god smak.
(Jag har även provar råa gulskäddafiléer av annat märke. Dessa påstods vara ett alternativ till rödspätta. Men, nej det är de inte. Alldeles för geléiga för min smak. Men sprödbakad plattfisk är definitivt riktigt gott.)

MINUS
Oftast är det tre filéer i paketen, precis lagom till tre personer. Men ibland är det två filéer i paketet. De är för stora för en portion och för små för att delas och räcka till fyra. Men finns det inget annat att klaga på tycker jag att det här är en helt okej produkt.

Serveringstips

Några kalla såser som passar till friterad eller stekt panerad fisk.

»Remouladsås
»Goda såsen till stekt fisk
»Tre dippsåser