Koka knäck är inget du ska göra om du har bråttom. Det tar en timme att koka en perfekt knäcksmet, och varje år glömmer jag hur långsamt temperaturen i knäcksmeten stiger på slutet av koktiden.
Sedan är det lite pyssel med att få den heta smeten på plats i sina formar. Enklast går det med det förträffliga verktyget doseringstratt.
Smeten är verkligen het, och tänk, att jag alltid måste slicka på träsleven och bränna mig på tungan varje år, när jag ska lägga den i disken. Men när knäcken väl är klar och kan läggas upp på gottebordet tillsammans med allt annat julgodis, då är det värt allt besvär.
Du ska inte dubblera knäckreceptet. Vill du laga mycket, gör då knäcken i två omgångar.

Gör så här

 1. Blanda samman grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och lägg ner smöret. När smöret smält och knäcksmeten bubblar över hela ytan, sänk värmen till medel/ låg.
 2. Nu ska smeten sjuda långsamt utan lock ca 1 timme. Koket tar lite olika låg tid beroende på om du har en hög kastrull eller en låg, vid. Rör om då och då med en träslev. Temperaturen ska gå upp till 125°-145°.
  -125° ger en mjuk knäck
  -140° ger en fast knäck
  -150° ger en hård knäck
 3. Nu har du gott om tid att ställa upp knäckformarna på t ex en bricka. Om du vill ha hackad mandel eller nötter i knäcken, lägg den direkt i formarna. Om du ska använda doseringstratt har den annars en tendens att fastna i tratten.
 4.  Om du inte har en hushållstermometer kan du göra ett kulprov. Se nedan.
 5. När knäcksmeten uppnått önskad temperatur, är det dags att fylla den i knäckformarna. Gör det med hjälp av en doseringstratt. Om du inte har tillgång till en sådan kan du fylla formarna med hjälp av två skedar. Använder du skedar kan smeten hinna börja stelna. Värm då på den i mikro.
 6. När alla formarna är fyllda, låt smeten stelna. Förvara knäcken i burk med lock och ett smörpapper mellan varje lager.

Tips
Om du vill göra knäck både med och utan mandel, välj en färg på knäckformarna där du lägger ner mandeln. Bra om ni har allergiker med bland dem som ska äta av knäcken.

Kulprovet visar att knäcksmeten är klar

Häll kallt vatten i en skål.
Droppa ner lite av smeten i vattnet.
Om smeten går att forma till en kula är den klar. Koka annars lite till.