Grundrecept, Kokt pulpo, åttaarmad bläckfisk

Färsk pulpo hittar du i välsorterade fiskdiskar. Be att få bläckfisken urtagen i butiken och att man rensar ut huvudet ordentligt. Det kan vara bökigt att göra hemma. Att koka pulpo är inte svårt alls. Det här receptet har jag fått av Martin, som jobbade i en av fiskbutikerna i Hötorgshallen när det begav sig.
Det kan vara lite svårt att beräkna tiden, eftersom vissa bläckfiskar blir möra efter en halvtimme och andra måste kokas längre. Det gör man i omgångar och känner på mörheten hela tiden under processen.
Åttaarmade bläckfiskar tillhör vetenskapligt familjen octopoda.

Gör så här

  1. Skölj pulpon noga. Ansa, skala och grovhacka lök, purjo, morot och rotselleri. Hacka även persiljan grovt och ställ den år sidan.
  2. Koklag: Häll vattnet och saltet i en stor gryta och koka upp. Rör tills saltet lösts upp. Tillsätt vinäger och lagerblad. Lägg ner lök, purjo, morot och rotselleri och koka upp.
  3. Lägg ner bläckfisken och persiljan, koka upp igen och lägg på lock. Sänk värmen till låg och sjud ca 30 minuter.
  4. Ta av grytan från värmen och låt den stå ytterligare 30 minuter. Känn efter att bläckfisken är mör med hjälp av en vass kniv. Stick in den där köttet är som tjockast, där benen möter huvudet.
  5. Om bläckfisken fortfarande känns seg, koka upp igen och testa ofta med kniven.
  6. När bläckfisken är mör, ta upp den ur spadet och låt den kallna. Kyl bläckfisken och lagen var för sig. Nu är bläckfisken klar att använda i olika rätter, varma eller kalla. Förvara bläckfisken i den kalla lagen om du inte ska använda den direkt.

 

Serveringstips

Här kommer några tips på hur du kan använda kokt pulpo

»Ceviche

  • Grillad pulpo
  • Bläckfisksallad