Grundrecept: Sockerkaka

Sockerkaka är det enklaste och det allra, allra godaste till kaffet. Det hör lite sommaren till med att servera nybakad sockerka i syrenbersån. Fast den är lika god året om. Den fina sockerkakan på bilden har tecknaren Sandra Hilborn gjort. Och det är Freja, 4 ½, som bakar på bilderna i bildserien.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa sockerkaksformen.
  2. Lägg smöret på en assiett och mosa in sockret. Lägg över smörblandningen i en bunke.
  3. Vispa äggen pösiga. Blanda samman mjöl och bakpulver. Riv skalet från citronen eller apelsinen fint.
  4. Om du vill ha en saftig kaka, häll mjölken i en kastrull och värm den försiktigt till 37°. Kall mjölk ger en torrare kaka.
  5. Rör ner äggen, mjölblandningen och mjölken i smörblandningen.
  6. Rör till en jämn smet, och häll sedan över den i formen.
  7. Grädda kakan i ugnen i 28 ̶ 30 minuter. Känn efter med en sticka. Är stickan helt torr när du drar upp den, är kakan klar.

»Sockerkaksspett
Ȁnglamat

sockerkaka bak 1 sockerkaka bak 2 sockerkaka bak 3 sockerkaka bak 4 sockerkaka bak 5 sockerkaka bak 6 sockerkaka bak 7 sockerkaka bak 8

Resursklok kommentar

-Sockerkaka är godast nybakad. Använd dagsgammal kaka till Sockerkasspett eller Änglamat.
-I Sverige är alla barn så lyckliga att de kan smaka på sockerkakssmeten och "slicka vispen". Det beror på att svenska ägg är helt fria från salmonella. Inte en självklarhet i resten av världen.