Hällefilé brukar den här goda matfisken, reinhartidus hippoglossides, kallas i fiskdisken.  Ibland kallas den även ‘liten hälleflundra’, ‘hellefisk’ eller ‘blåkveite’.
När det finns färsk krabba är det här en jättegod och festlig rätt att laga. Den blir riktigt god även om du använder krabba på burk.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Smörj formen och lägg ner fiskfiléerna. Strö över salt och peppar.
  2. Ställ in formen i ugnen och tillaga fisken ca 10 minuter. Ta ut fisken när innertemperaturen är 52°, ställ åt sidan och höj temperaturen i ugnen till 225°.
  3. Gör i ordning krabban under tiden. Om du använder färsk krabba, rensa den och ta vara på kött och rom. Använder du krabba på burk, låt krabbköttet rinna av noga.
  4. Rör samman ost och grädde. Pressa ner vitlöken och krydda med salt och peppar. Vänd ner krabbköttet och rommen i färskostblandningen.
  5. Bre färskostblandnigen ovanpå fisken i formen. Toppa med riven ost och strö över ströbröd.
  6. Ställ in i ugnen och gratinera i 10 minuter eller tills ytan fått gyllengul färg. Servera genast.

Tips

Om du har rester av fisk och krabba är det här en jättebra rätt att laga en portion av. Dela receptet i fyra, lägg i en portionsform och gratinera i ugn eller kör i mikro.

Lyckas du skala krabbklorna och får dem hela, kan de vara vackra att dekorera med.

Hällefilé skyltHällefile skärbräda rensad krabbahällefile krabbtopping 1hällefile krabbtopping 2hällefile krabbtopping 3hällefile krabbtopping 4hällefile krabbtopping 5

Resursklok kommentar

Glädjande nog finns den här fisken, reinhartidus hippoglossides, odlad i cirkulära system, så fråga din fiskhandlare varifrån fisken kommer.
Rödlistad (undvik) enligt WWF om den är fångad i Atlanten eller Stilla Havet.
Gul (ät sällan) enligt WWF om den är fångad i Norska eller Grönländska vatten.
Krabba finns att köpa året om, men vill du ha fina nyfångade svenska eller norska krabbor är hösten den bästa årstiden.

Serveringstips

»Ströbröd, hemlagat