Grundrecept: Helstekt rödspätta

För att få den allra bästa smaken på fisk är det tillagning på ben som gäller. Rödspätta har en fantastisk smak, som påminner lite om skaldjur. Men den är mild och subtil, så låt fisken få huvudrollen och servera milda tillbehör till. Mycket smör och lite salt förhöjer fisken egen smak. Om du vill ha en rätt för GI grön eller lchf, uteslut mjölpaneringen och välj grönsaker som tillbehör.

 

 

Gör så här

 

  1. Kolla först fiskarna så att de är ordentligt rensade och flådda. Blanda samman mjöl, salt och peppar på en tallrik. Panera fiskarna i mjölet.
  2. Hetta upp en stekpanna och bryn 50 g smör. Häll smöret i en såssnipa och håll det varmt.
  3. Smält smör till stekning i samma panna och sänk värmen till medelvärme. (Min spis har plattor som går till 12, och jag brukar hålla mig mellan 8 och 6) Stek fiskarna två och två ca 5 minuter per sida. Vänd flera gånger. Lägg upp fiskarna på varma tallrikar.
  4. Ansa och dela champinjonerna. Låt dem steka med mot slutet av tillagningstiden av de den sista omgången fisk. Lägg upp fiskarna och strö över champinjonerna. Häll över brynt smör och servera genast.

 

Tips

När du ska äta hel fisk på ben, börja med att försiktigt lossa fiskens kött från den sida som ligger överst. När ryggraden är helt avtäckt är det bara att lossa den och lyfta bort den med gaffeln. Då följer alla ben med som är fästa vid ryggraden.

 

Resursklok kommentar

Det finns MSC-certifierad rödspätta, så försök att hitta sådan.

Serveringstips

»Dillkokt färskpotatis