Den här grytan är lite höstaktig, men kan självklart ätas året runt. Den består av Bärta, rotfrukter och svamp, och kryddas med timjan och svart vinbärgelé. Servera gärna havreris eller gnocchi till. Eller rätt och slätt kokt potatis.
Bärta är en produkt som jag tycker om att använda till växtbaserad mat. Den består av fermenterade svenska gula ärter och är Från Sverige-certifierad.

Gör så här

  1. Om du använder djupfryst Bärta:  Ta fram och tina försiktigt i mikron eller 30 minuter i rumstemperatur. Bryt sedan helbiten i mindre bitar. Om du använder färsk Bärta: Skär eller bryt i bitar.
  2. Om du använder färsk svamp: Rensa och skär i mindre bitar. Lägg i kall panna och låt eventuell vätska koka bort. Tillsätt rapsolja och bryn svampen. Ta upp och lägg åt sidan. Om du använder torkad svamp: Smula ner den i grytan samtidigt med kryddorna.
  3. Skala och skär morot och palsternacka i 3 x 3 cm-bitar. Fräs dem i olja och lägg över i en gryta. Skala löken och skär den i strimlor. Fräs löken mjuk och gyllene och lägg över i grytan.
  4. Lägg ner Bärta-bitarna och tillsätt svartvinbärsgelé, vitpeppar, svartpeppar, krossad tomat och tomatpuré. Krydda med soja, lagerblad, timjan och enbär. Rör om.
  5. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud grytan under lock i ca 10 minuter. Ta bort locket och låt eventuellt lite av vätskan koka bort. När du fått önskad konsistens på grytan, tillsätt svampen och smaka av. Justera kryddningen med salt och peppar.

Tips
Byt ut palsternackan mot persiljerot.

Tips 2
Grytan kan redas av med havregrädde.

Serveringstips

»Kokt havreris