En vanlig dryck i Senegal är “Le ginger“, färsk saft av ingefära som blandas med citron- eller limesaft och någon saft av söt frukt som t ex apelsin eller ananas. Ingefäran ska stå och dra i kylen över natten, och dagen därpå blandar du ner fruktjuicen och kyler drycken. Och det är färskpressad fruktjuice som gäller!
Den här drycken lärde jag mig uppskatta i Senegal 2010. Bilden där jag dricker le ginger är tagen i Sine de Saloum.

Gör så här

  1. Skala ingefäran och skär den i mindre bitar. Lägg dem i en glasskål. Koka upp vattnet och häll det över ingefäran. Låt stå i kylskåp över natten.
  2. Häll vätskan genom en finmaskig sil. Rör ner socker, citronsaft och ananasjuice. Rör tills sockret lösts upp. Tillsätt 1 ½ liter vatten.
  3. Häll upp ingefärsdrickan på rena flaskor och kyl den ca 24 timmar före servering.