Jordärtskockor finns året runt i butik. På våren har de en mycket mild smak, men på hösten får de den distinkta smak vi förknippar med jordärtskocka. Soppan blir väldigt god med båda sorters skockor, nästan som två olika rätter.
Den här soppan passar fantastiskt bra att krydda med den otroligt smakrika örten libbsticka. Men krydda försiktigt och smaka av i omgångar. Libstickan tar lätt över.

Gör så här

  1. Värm ugnen till 275°. Häll grovt salt i en ugnsform och lägg skockorna på. Rosta dem 10 minuter i ugnen.
  2. Medan skockorna står i ugnen, skala och hacka löken grovt. Kärna ur äpplet och skär det i tärningar. Visst kan du skala det, men jag tycker det ser trevligt ut med lite röda skal i soppan.
  3. Ta ut formen med skockorna ur ugnen och låt dem svalna lite.  Spola dem sedan i kallt vatten ett par minuter. Det gör skockorna lätta att skala och de behåller färgen bättre.
  4. Smält smöret i soppgrytan och fräs lök och äpple på låg värme medan du skalar skockorna och skär dem i grova tärningar. Tillsätt skockorna, häll på buljong och grädde och koka upp.
  5. Sänk värmen till medel och sjud soppan utan lock ca 25 minuter. Ta av soppan från värmen och låt den svalna lite. Mixa sedan soppan slät. Justera kryddningen med salt och peppar.
  6. Svampfräs: Ansa svampen och tärna fint. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär sellerin i fina tärningar.
  7. Hetta upp smöret i en liten stekpanna och fräs svampen. Tillsätt löken och fräs någon minut. Lägg till sist ner sellerin och låt den bli nätt och jämnt mjuk. Krydda med salt och peppar.
  8. Servering: Ge soppan ett uppkok och häll upp den i varma serveringsskålar. Toppa med svampfräset.

Tips 1
När jag tog bilderna hade jag ingen blekselleri, men väl fin mangold med krispiga stjälkar, som jag använde i stället. Jag bytte också ut schalottenlök och vitlök mot ramslök.

Tips 2
På hösten passar det fint att byta ut champinjonerna i svampfräset mot trattkantareller.