Min kompis Helena, ni vet hon som lagar så god mat, är verkligen bra på  att komponera läckra desserter. Som den här, med italiensk känsla med den krämiga färskosten mascarpone och den friska citronlikören Limoncello.
De kanderade citronskivorna är både dekorativa och goda att äta. Jordgubbarna får även en spännande smak av kanel och svartpeppar. Det här är en dessert som fordrar lite pyssel, men den är lätt att förbereda och blir väldigt elegant.
Serverar du den vid något extra festligt tillfälle kan du sticka ner tomtebloss i skålen och överraska dina gäster med en riktigt sprakande final på middagen.

Gör så här

  1. Kanderade citronskivor: Tvätta citronen och skär den i tunna skivor. Ta bort kärnorna. Lägg ut smörpapper på en bricka.
  2. Häll vattnet i en kastrull, tillsätt sockret och koka tills sockret löst upp och lagen blivit lite simmig. Lägg ner citronskivorna i vattnet och låt dem sjuda i lagen cirka 20 minuter på låg värme. Vattnet ska inte koka.
  3. Ta upp skivorna med en matpincett och lägg upp dem på smörpapperet. Låt svalna och strö över rikligt med strösocker. Vänd så att båda sidorna blir sockrade. Låt torka.
  4. Jordgubbar med kryddsocker: Bryt kanelstången i bitar. Stöt kanel och peppar i en mortel till fint pulver. Tillsätt socker och citronskal.
  5. Blanda samman färskosten med resten av kryddsockret och ½ dl limoncello. Så här långt kan rätten förberedas.
  6. Använder du djupfrysta jordgubbar, låt dem tina till hälften.
  7. Servering: Snoppa och halvera jordgubbarna, om du använder färska. Lägg dem i en skål och vänd försiktigt ner hälften av kryddsockret. Låt dem dra i ca 10 minuter.
  8. Fördela jordgubbarna serveringsskålar, klicka över färskostblandningen och droppa över den resterande likören, 2 msk. Dekorera med kanderade citronskivor, guldkulor och mynta.