På julbordet passar det med höstens kål och rotfrukter som källa till främst vitaminer. Rödbetor passar bra ihop med all mat som grisen ger oss, främst sylta och aladåb.
En burk rödbetor ger det här receptet, baserat på en förpackning delikatessrödbetor á 350 g. Perfekt för det lilla hushållet.

Gör så här

  1. Skrubba rödbetorna rena. Häll vatten och salt i en kastrull och koka upp. Lägg ner rödbetorna och koka dem mjuka på låg värme. Det kan ta allt mellan 20 och 45 minuter.
  2. Se till att burken är perfekt ren och varm.
  3. Inläggningslag: Häll strösocker, ättikssprit, vatten och salt i en kastrull. Lägg ner pepparkornen och koka upp. Rör tills sockret lösts upp. Ta av kastrullen från värmen och låt lagen svalna något.
  4. Häll bort kokvattnet från rödbetorna genom durkslag. Spola hastigt av rödbetorna med kallt vatten.
  5. Tryck bort skalen medan betorna fortfarande är varma, eller skala dem med rotfruktsskalare. Lägg dem i burken.
  6. Häll den varma lagen över rödbetorna. Låt burken svalna och kyl sedan. Strax före jul brukar det gå bra att ställa burkar med lock att svalna på balkongen eller förstutrappen.
  7. Efter ett dygn är rödbetorna klara att ätas. De håller i ca 3 veckor.

Tips
Vill du ha längre hållbarhet, lägg de kokta rödbetorna i lagen och koka upp dem innan du lägger dem på burk. Tillsätt en bit pepparrot i lagen för att förhindra att lagen möglar.