De här julköttbullarna är traditionellt kryddade med kryddpeppar och ingefära. Du kan använda fläsk- och nötfärs som i vårt recept, eller byta ut nötfärsen mot exempelvis älgfärs.
Köttbullar går utmärkt att frysa in. Om de ska frysas bör du göra dina köttbullar något större än vanligt, ca 18-20g/st. “Vanliga” småköttbullar brukar ha en vikt på 1012 g/st.

 

Gör så här

  1. Skala löken, riv hälften fint och hacka hälften fint. Fräs den hackade löken i smör, ta upp och låt den kallna.
  2. Blanda samman färsen och löken. Rör ner den rivna löken i smeten tillsammans med ägg, vatten, salt, peppar och ingefära.
  3. Stek en provbulle och justera kryddningen.
  4. Rulla färsen till bullar med vattensköljda händer.
    Köttbullar som inte ska frysas kan göras så små som ca 1012 g/st. Lägg dem på ett vattensköljt fat och ställ i kylen för att vila en liten stund (1520 minuter).

Steka i panna: Bryn köttbullarna i omgångar i riktigt med smör tills de får en jämn fin brun färg. Täck inte mer än ca ⅔ av pannan.
Börja på hög värme och sänk efter hand. Skaka pannan då och då, så att köttbullarna får fin färg runt om. Sänk sedan värmen och låt köttbullarna bli genomstekta, 3-5 minuter.
Eller använd en stekpanna att bryna i på hög värme och en annan för att genomsteka på medelvärme.
Om det blir smuligt i pannans botten, skölj ur med hett vatten innan du steker nästa omgång.

Steka i ugn: Värm ugnen till 225º. Bryn köttbullarna och lägg dem i en långpanna. Stek i ugn ca 20 minuter.

Tips 1
Köttbullar går utmärkt att frysa in. Kyl köttbullarna ordentligt innan du fryser in dem. Till jul brukar det gå utmärkt att ställa de väl paketerade köttbullarna på balkongen eller yttertrappan för att kyla dem.

Tips 2
Tina köttbullarna i långsamt i kylskåp över natten innan du steker på dem i rikligt med smör för att värma upp dem.

 

Resursklok kommentar

Det är resursklokt att laga en stor sats köttbullar för att frysa in. Packa köttbullarna i olika stora förpackningar. 'Till julbordet', 'Till mellandagslunch' eller 'Till köttbullemackor'. Ta sedan fram så mycket som går åt.