Gillar du smör, socker och kardemumma är det här verkligen bullarna för dig! När jag var liten och bodde i Finspång hade vi ett kondis som hette Åbergs och de bakade de godaste kardemummabullarna jag ätit. De här bullarna påminner lite om Åberg’s bullar, faktiskt. Såhär i pandemitider behöver jag inte baka så mycket åt gången i KSLAs kök, så den här satsen, som ger 20 bullar, är precis lagom.

 

Gör så här

  1. Mät upp 9 dl mjöl. Häll kardemumman och saltet överst i måttet.
  2. Smula ner jästen i degskålen till assistenten. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt svalna till 37°. Häll degvätskan över jästen, lite i taget, och rör om tills jästen lösts upp.
  3. Knäck äggen och blanda ner, ett i taget.  Tillsätt socker och mjölet, lite i taget. Det ska bli en fast men ändå något kletig deg. Arbeta degen väl i maskin i 5 minuter.
  4. Ta upp degen och lägg över den i en bunke. Täck med bivaxduk eller plastfolie och jäs i 1 timme.
  5. Fyllning: Stöt de hela kardemummakärnorna i mortel. Rör samman smör, socker och kardemumma.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ett par gånger. Kavla ut till en rektangel, 60 x 35 cm. Bre på fyllning och rulla ihop från långsidan.
  7. Skär i 20 bitar och ställ i smord muffinsform eller i pappersformar. Jäs under bakduk i 1 timme.
  8. Värm konvektionsugnen till 160°. (Ugn hemma: 200°) Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda strax under mittersta falsen i 15 minuter.
  9. Smält smöret att doppa i. Blanda samman stött kardemumma och socker att doppa i.
  10. Ta ut plåten och låt bullarna svalna under bakduk. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i socker blandat med stött kardemumma.