Den här lena soppan med sina utsökta milda smaker är en perfekt start på en god middag. Smaken på soppan förändras efter säsong, eftersom skockorna är milda på våren och får en mer utpräglad smak på hösten. Persiljerot eller palsternacka passar fint att ha i soppan, tillsammans med potatisen.

Gör så här

  1. Skala rotfrukterna. Lägg jordärtskockorna i vatten med lite pressad citronsaft, så att de behåller färgen.
  2. Skala och grovhacka lök och vitlök. Lägg smöret i en kastrull och smält det på medelvärme. Låt lök och vitlök fräsa långsamt i smöret, ca 5 minuter.
  3. Dela under tiden rotfrukterna i mindre bitar. Tillsätt rotfrukter, timjan, vin, buljong och grädde. Låt det koka upp och sedan småkoka under lock i ca 25 minuter tills allt är genommjukt. Låt svalna.
  4. Mixa soppan slät med stavmixer. Så här långt kan soppan förberedas.
  5. Skär baconet i strimlor. Lägg dem i kall panna, hetta upp och stek dem knapriga. Ta upp dem ur pannan och låt rinna av på hushållspapper.
  6. Servering: Hetta upp soppan, fördela i djupa serveringstallrikar och strö över baconet.

Tips
Strimlat rökt fläsk eller rostad, lufttorkad skinka är också gott till soppan.

Serveringstips

Rostad lufttorkad skinka är gott att smula över jordärtskockssoppa
»Rostad lufttorkad skinka