En skiss till receptet på libbstickasoppa fick jag av Anna-Märta, som jobbade på Svenskt Sigill samtidigt som jag. ”Jag använder oftast broccoli som grund, rätt mycket broccoli så att soppan blir tjock” skriver Anna-Märta. ”Kokas i buljong tillsammans med libbsticka, salt och peppar. Prova dig fram till mängden libbsticka, tänk på att den är stark i smaken. Du mixar sedan allt och tillsätter crème fraiche och eventuellt vitt vin.”
Så gjorde jag, och resultatet blev det här receptet. Det blev verkligen URGOTT. Tack, Anna-Märta!

Gör så här

  1. Ansa broccolin, bryt i buketter och skär stjälkarna i tärningar. Plocka bladen av libbstickastjälkarna.
  2. Häll buljongen i en kastrull och tillsätt broccoli, hälften av libbstickabladen, salt och peppar.
  3. Koka upp, sänk värmen till medel och sjud under lock 10 minuter. Smaka på buljongen och tillsätt mer libbsticka för djupare smak.
    Sjud tills broccolin är mjuk. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna en stund.
  4. Mixa soppan och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Rör ner crème fraiche och eventuellt vitt vin.
  5. Ge soppan ett uppkok före servering. Servera med bröd och smör.

Tips
Soppan går fint att frysa in.

 

Serveringstips

Så här gör du egen libbstickabuljong
»Libbstickabuljong