Jättegoda frallor toppade med ost smakar förträffligt till frukost eller mellanmål.
Jag blev förtjust i ostfrallor när jag gjorde praktik på kockutbildningen. En del av praktiken var förlagd till restaurang Blåmannen i Stockholms City, och varje morgon kom det färskt bröd som vi fick ta av till vårt morgonfika. Eller morgonbön, som man säger på restaurang. Morgonfikat eller morgonbönen är stunden då dagens uppgifter fördelas.

Gör så här

  1. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Dela jästpaketet på diagonalen, så att du är helt säker på att få ½ paket. Smula jästen i degbunken.
  2. Häll vatten och mjölk i en kastrull och värm degvätskan till ljummen, 37°.
  3. Häll lite av degvätskan över jästen i bunken och rör tills den löses upp. Tillsätt resten av vätskan, honung, vetemjöl och salt. Arbeta ihop degen med trägaffeln.
  4. Klicka ner det rumsvarma smöret och arbeta degen i ytterligare 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand tills du har en smidig och elastisk deg som släpper från degbunkens kanter.
  5. Täck bunken med bakduk och låt jäsa 30 minuter.
  6. Ta upp degen på lätt mjölat underlag. Dela degen i två delar, rulla varje del till en rulle och dela i 6 bitar. Rulla varje bit till en rund bulle och lägg dem på plåtarna. Lägg på bakduk och låt bullarna jäsa 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225° grader.
  7. Vispa upp ägget i en kopp. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över riven ost.
  8. Baka mitt i ugnen 8-10 minuter tills frallorna har fått fin färg. Ta då ut plåten och låt frallorna svalna på galler.
  9. Servering: Servera frallorna nybakade med smör, ost eller marmelad.

Tips
Bröden går utmärkt att frysa.