Melanzane alla parmigiana, auberginegratäng

Melanzane alla parmigiana är en gratäng med aubergine (melanzane), parmesanost och tomatsås. Rätten är vanligast i de södra delarna av Italien. Den passar fint som förrätt eller antipasto, den första rätten i den italienska middagen. När restaurang Piccolo Metro fanns i Stockholm serverade kocken Giovanni den som aperitivo-rätt, alltså en av rätterna på den minibuffé som serverades ifall man slank in och tog en drink innan middagen började serveras. Gratängen är lika god varm, ljummen eller kall.

Gör så här

  1. Skär auberginen/ auberginerna på längden i ½- cm skivor. Varva skivorna och 1 ½ msk salt i en bunke. Låt ligga ca 45 minuter så att vätskan dras ur.
  2. Tomatsås: Tärna tomaterna smått. Skala vitlök och schalottenlök, och hacka dem fint. Hetta upp oljan och fräs löken på medelvärme i en kastrull utan att den får färg.
  3. Tillsätt tomat, tomatpuré och vitt vin, och koka ihop i 20 minuter. Smaka av och justera kryddningen på tomatsåsen med salt och peppar.
  4. Ta upp aubergineskivorna, skölj av dem och torka av med hushållspapper. Stek dem i olivolja på medelvärme i teflonpannan. Lägg skivorna på hushållspapper att rinna av.
  5. Värm ugnen till 200°, endast undervärme och varmluft. Smörj ugnsformen med olivolja.
  6. Plocka basilikabladen och strimla dem grovt. Riv mozzarellan i mindre bitar.
  7. Varva aubergine, tomatsås, basilika, mozzarella och parmesan i formen. Avsluta med sås och basilika, och strö parmesan överst.
  8. Gratinera i ugnen i 15-20 minuter, beroende på hur djup form du använder. Det ska bubbla ordentligt över hela ytan på gratängen. Den blir mycket het, så låt gratängen svalna något innan den serveras.